SPANIA INTRĂ PE LISTA ROȘIE / ROMÂNIA RĂMÂNE PE LISTA VERDE

Condiții de călătorie către România

Începând cu 18 iulie 2021, ora locală 00:00, pentru persoanele care sosesc din Spania, la intrarea în România se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

Sunt exceptate de la măsura carantinei:

-persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză pentru tipurile de vaccin care se administrează în două doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile până la intrarea în România;

-persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale (test pozitiv la data diagnosticului sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară) sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrarea în țară;

Minorii cu vârsta între 3 și 16 ani care prezintă un test PCR negativ;

persoanele care rămân pe teritoriul național mai puțin de 72 de ore și prezintă un test RT-PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării. În situația în care nu părăsesc teritoriul național, intră în carantină cu anunțarea DSP județean timp de 14 zile;

Minorii sub vârsta de 3 ani.Mai multe excepții și informații

https://www.cnscbt.ro/…/2544-hotararea-cnsu-nr-43-din….

Pentru informații suplimentare utilizați următoarele numere de telefon

Call center DSP Bucuresti 004 021 9462

Tel Verde 1: 004.021.642.22.26

Tel Verde 2: 004.021.642.28.29

Tel Verde 3: 004.021.642.20.07

Tel Verde 4: 004.021.642.20.08

Se recomandă ca persoanele care călătoresc spre România să completeze, înaintea efectuării călătoriei, formularul privind starea de sănătate ce poate fi imprimat de la linkul https://chestionar.stsisp.ro/.

Condițiile de călătorie spre Spania rămân cele anunțate în data 21.06.2021, România aflându-se pe lista verde/lista țărilor cu risc epidemiologic scăzut (lista actualizata la 12.07.2021).

Astfel, pentru persoanele care sosesc din România în Spania (cu excepția Insulelor Canare) cu zbor direct nu este necesară prezentarea niciunui document.De asemenea, toate persoanele care călătoresc spre Spania, pe cale aeriană sau maritimă, trebuie să completeze, anterior efectuării călătoriei, un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau a paginii de internet www.spth.gob.es.

Important!

Cetățenii români care aleg ca destinație de vacanță insulele Canare trebuie sa prezinte la momentul sosirii la hotel un test PCR sau test antigen, teste realizate cu cel mult 72 de ore înainte de momentul cazării.

Testul este obligatoriu pentru toți cei care au varsta de peste 6 ani. Sunt scutiți de prezentarea testelor cei ce prezintă certificatul de vaccinare completă sau un certificat medical din care sa rezulte ca au avut Covid-19 in ultimele 6 luni.

Detalii pe larg, în limba spaniolă la acest link al guvernului regional Canarias http://www.gobiernodecanarias.org/boc/2021/129/006.html

Începând cu data de 1 iulie au intrat în vigoare noile condiții de călătorie armonizate la nivel european în baza certificatului digital Covid ce facilitează călătoriile în spațiul UE cetățenilor care:

-s-au vaccinat cu ambele doze;

-s-au recuperat post-Covid în ultimele 6 luni;

-au realizat un test PCR cu rezultat negativ.

Certificatul este gratuit, nu este obligatoriu și are ca scop scurtarea timpilor de parcurgere a formalităților sanitare la punctele de frontieră.

Pentru rezidenții din România, certificatul poate fi descărcat

https://certificat-covid.gov.ro/login

Pentru rezidenții din Spania, certificatul poate fi descărcat în funcție de comunitatea autonomă de rezidență

https://www.mscbs.gob.es/…/alertasActual/nCov/ccd/ccaa.htm

Pentru tranzitarea Franței pe cale terestră, atât spre Spania, cât și spre România, este obligatorie prezentarea unui test PCR realizat în ultimele 72 de ore sau a unui test negativ antigen.Pentru copiii care au sub 11 ani, nu este necesar testul PCR/antigen sau dovada vaccinării.

Este necesară însă declarația pe proprie răspundere care trebuie prezentată companiei de transport sau la trecerea frontierei, prin care se atestă că minorul nu prezintă simptome de Covid-19 și nu are cunoștință să fi fost caz contact în ultimele 14 zile de dinaintea călătoriei.